
درمان تب نوزاد بعد از واکسن
نوزادانی که تازه به دنیا آمدهاند به دلیل بیماریهای مختلف و باکتریها و ویروسهایی که هر روز شکل جدیدی به خود میگیرند باید واکسینه شوند. اما شاید بسیاری از شما ندانید که این واکسنها دقیقا در چه سنی و برای مقابله با کدام بیماریها به نوزاد زده میشوند.
7 واکسن ضروری و اولیه دوره شیرخواری و کودکی:
1- بدو تولد: واکسن سل (ب.ث.ژ)،واکسن سهگانه (دیفتری، کزاز، سیهسرفه)
2- دو ماهگی: پنجگانه (دیفتری، کزاز، سیاهسرفه، هپاتیت ب، هموفیلوس پنومونیه)- قطره خوراکی فلج اطفال
3- چهار ماهگی: پنجگانه (دیفتری، کزاز، سیاهسرفه، هپاتیت ب، هموفیلوس پنومونیه) – قطره خوراکی فلج اطفال- IPV (فلج اطفال تزریقی)
4- شش ماهگی: پنجگانه (دیفتری، کزاز، سیاهسرفه، هپاتیت ب، هموفیلوس پنومونیه) – فلج اطفال
5- دوازده ماهگی: MMR (بر ای سرخک، سرخجه و اوریون )
6- هجده ماهگی: سهگانه- فلج اطفال-MMR
7 – شش سالگی: سهگانه- فلج اطفال
دکتر صباغی به مادران توصیه میکند که در بروز تب پس از واکسیناسیون در کودکان طبیعی است و نباید بیش از حد نگران شوند و برای بهبودی هرچه زودتر نوزادان، توصیه میکند:« بعد از هر واکسیناسیون، روز اول کمپرس با حوله سرد و روز دوم کمپرس با حوله گرم روی جای واکسن بگذارید. مادران باید بدانند درد و تورم و تب برای دو سه روز امکانپذیر است که در این صورت باید از قطره استامینوفن استفاده کرد. بعد از واکسن 12 ماهگی، علائم تب بعد از 1 تا 2 هفته در کودک بروز میکند.
بعد از واکسن 18 ماهگی
2 تا 3 روز اول تب در کودک بروز میکند و همچنین بعد از 1 تا 2 هفته ممکن است دوباره تب داشه باشد. اگر پس از یک تا دو هفته علائم آبریزش بینی، تب، ورم گلو و مخصوصا ضایعات پوستی به صورت دانههای ریز همراه با تب بروز کرد،باید به مرکز بهداشت مراجعه شود چون ممکن است کودک مشکوک به بیماری سرخجه باشد.»
مادران نباید به هیچ وجه تب نوزاد پس از واکسن زدن را سرسری بگیرند چون ممکن است،اکسیژن به مغز او نرسد و کودک تشنج کند. بر همین اساس « مادران بچههایی که درجه تبشان بالا میرود و به حد خطرناک میرسد باید هرچه زودتر به پزشک متخصص مراجعه کنند. چون ممکن است اکسیژن کافی به مغز بچه نرسد و او تشنج کند. به همین دلیل ما در این موارد برای کنترل تب کودک شربت استامینوفن تجویز میکنیم که هر 6 ساعت یکبار این دارو باید به کودک داده شود.»
نکات تزريق واکسن :
پس از تزريق واکسن ب.ث.ژ ممکن است زير بغل نوزاد حالت برآمدگي احساس کنيد، در برخي موارد اين حالت براي شيرخواران بوجود مي آيد .
بهتر است براي شير خواران 6 ماه به بالا قبل از تزريق واکسن يا پس از آن مقدار کمي مايعات شيرين يا شير مادر، به شيرخوار دهيد زيرا در کاهش درد آنها موثر خواهد بود .
پس از تزريق واکسن ثلاث نوزاد ممکن است تب بالاي 38 درجه داشته باشد بنابراين 2برابر وزن نوزاد قطره استامنيوفن هر 4يا 6 ساعت يکبار بمدت 2 روز داده شود، چناچنه تب نوزاد قطع نشد بايستي به پزشک مراجعه نماييد.
جاي تزريق واکسن سه گانه معمولاً درد يا تورم خواهد داشت بهتر است در روز اول تزريق واکسن از کمپرس سرد و در روز دوم از کمپرس گرم استفاده گردد .
تشنج ناشي از تب بهنگام تزريق واکسن شيرخواران و نوزادان
ممکن است پس از تزريق واکسن نوزادان و شيرخواران دچار تب بالاي 39 درجه شوند و بالاتر رفتن دماي بدن از 39 درجه منجر به بروز تشنج در نوزاد گردد . همين امر باعث ايجاد نگراني والدين ميگردد .
علايم تشنج در کودکان :
– هوشياري نوزاد ازبين ميرود
– دچار لرزش اندامها ميگردد
– قطع موقتي تنفس و يا نفس کشيدن عميق و کبودي پوست در کودک اتفاق مي افتد .
– کنترل مدفوع و ادرار خود را از دست ميدهد .
– سياهي چشم بسمت بالا ميرود
تشنجي که بديل تب و دماي بالاي 39 درجه اتفاق مي افتد معمولاً كمتر از 5 دقيقه بطول مي انجامد .معمولا تشنج اغلب خطرناك نيت . بيشتر كودكاني،که در دوران شيرخوارگي دچار تشنج شده اند بعد از 5 سالگي تشنج نخواهند داشت. شايد با کم کردن دماي بدن شيرخواران بتوان از ايجاد تشنج ناشي از تبجلوگيري کرد . کارهايي که براي پايين آوردن تب شيرخوار توصيه ميکنيم :
– لباسهاي اضافي نوزاد را در بياوريد .
– با يک اسفنج که در آب ولرم خيس ميکنيد بدن اورا شستشو دهيد .
– اجازه دهيد که هوا در اتاق جريان داشته باشد .
– از مسکن هاي مجازو به تجويز پزشک براي کودکان استفاده کنيد مانند استامينوفن ، ايبو بروفن وشياف پاراستامول …
– به شيرخواران و نوزادان مقدار زيادي مايعات دهيد تا تب او کنترل شود و هم اينکه آب از دست رفته بدن او در طي تب جبران گردد، مثل آب ، آب ميوه، سوپ و … .
– ميتوانيد پيش از واکسيناسيون نوزاد، براي پيشگيري از تب احتمالي، به او استامينوفن دهيد.
هشدار
اگر تشنج بيش از 5 دقيقه طول کشيد حتما آمبولانس خبر کنيد و کودک را به مراکز درماني برسانيد .
از تزريق واکسن، حدود 15 تا 30 دقيقه در مطب پزشک و يا درمانگاه صبر کنيد تا در صورت شروع شدن واکنش هاي آلرژي زا در کودک، سريعا او را به پزشک نشان دهيد.
از دادن آسپرين به نوزادان و شيرخواران جدا خودداري کنيد .
منبع:درمان تب نوزاد بعد از واکسن